>> Biografi

NB! Biografien går pt. kun til 2009 og fra 2005-2008 er den endnu kun på engelsk.

Begyndelsen

Mariah

Mariah Carey blev født d. 27. marts 1970, som den yngste af tre søskende i Huntington på Long Island i staten New York, og er opkaldt efter sangen "They Call The Wind Mariah" fra musicalen 'Paint Your Wagon'. Hendes mor, den irsk-amerikanske operasangerinde Patricia Carey, og hendes far, flyteknikeren Alfred Roy Carey, der er af venezuelansk og afro-amerikansk afstamning, blev gift i 1960'erne hvor der ikke var meget forståelse for multietniske ægteskaber, og efter en hård tid med chikane og intolerance blev de skilt igen. Derefter flyttede Mariah og moderen frem og tilbage mellem forskellige venner, da de ikke længere havde råd til at have deres eget hus. Et af lyspunkterne i tiden efter skilsmissen var dog, at Patricia fandt ud af, at hendes datter havde arvet hendes musikalske talent, da hun en dag øvede sig på Verdi's opera 'Rigoletto' på italiensk og den 3-årige pige pludselig sang med. Patricia begyndte straks derefter at give Mariah sangundervisning.

Mariah

Mariah er ikke den store bogorm og tiden på Harborfields High School var til tider også hård for hende. Allerede dengang havde hun jobs som korsanger og kom ofte for sent i skole fordi hun havde været i studiet hele natten. Til gengæld var hun god i engelsk og brugte al sin tid på enten at synge eller at skrive sange og digte og hun kunne ikke vente med at blive færdig med High School. Så snart hun var færdig som 17-årig flyttede hun til Manhattan sammen med nogle veninder for at forsøge at slå igennem som sangerinde. Inden længe mødte hun produceren Ben Margulies og sammen begyndte de at arbejde på sange, der forhåbentlig kunne blive til den demo, der skulle skaffe hende en pladekontrakt. Samtidig arbejdede hun som bl.a. servitrice og frisør, men var ikke god til at holde på sine jobs, da hun altid sang for sig selv og lyttede til musik i stedet for at gøre sit arbejde ordentligt. Mariah blev hurtigt klar over, at det ikke var meningen, at hun ikke skulle have et 9-17 arbejde og arbejdede i stedet hårdt med musikken, så hun kunne opfylde sin drøm.

Gennembrudet

Mariah

Efter kun kort tid på Manhattan fik Mariah et job som korsanger for salsa-sangerinden Brenda K. Starr. Til en musikbranchefest introducerede Brenda hende for nogle vigtige folk på hendes pladeselskab. Tommy Mottola, som lige var blevet udnævnt til direktør for Columbia Records, fik Mariah's demobånd i hånden og lyttede til det i bilen på vej hjem fra festen. Han blev meget imponeret af den unge piges fantastiske stemme og opsøgte hende med det samme. Kun få dage efter underskrev Mariah en kontrakt på 10 albums med selskabet og brugte derefter to år på at skrive og indspille sit første album sammen med bl.a. Ben Margulies, Narada Michael Walden og Walter Afanasieff. Debutalbummet Mariah Carey udkom endelig i juni og steg langsomt på hitlisterne ved hjælp af #1 hits'ne Vision Of Love, Love Takes Time, Someday og I Don't Wanna Cry for til sidst selv at ligge #1 på albumhitlisten i 11 uger. Succesen resulterede bl.a. i to Grammy-priser for Bedste Nye Kunstner og Bedste Kvindelige Pop Vokal-optræden.

Mariah

Kort tid efter gik Mariah igang med at indspille sit næste album med Walter Afanasieff og dance-producerne Clivillés & Cole. Det nye dance og R&B-influerede album Emotions udkom i september 1991 og titelnummeret strøg straks ind som #1. De øvrige singler var ikke helt så succesfulde som dem fra debutalbummet, men albummet gav hende alligevel tre Top 5 singler. D. 16. marts 1992 gav Mariah Carey for første gang en rigtig koncert. Koncerten fandt sted i MTV studierne i New York som en del af MTV's nye akustiske koncept og lukkede munden på de kritikere der havde postuleret, at hun ikke ville kunne ramme de høje toner i virkeligheden og som mente, at hun ikke havde karisma nok til at underholde et publikum. Koncerten blev i juni måned udgivet på plade med titlen MTV Unplugged og Mariah's live cover af Jackson 5's klassiker I'll Be There gik #1 på hitlister over hele verden.

Kæmpesuccesen

Mariah

Med hele tre albums på kun 3 år tog Mariah sig en pause før hun begyndte at skrive og indspille sange til sit næste album og hun benyttede bl.a. pausen til at blive gift med pladeselskabsmanden, der opdagede hende, i et overdårdigt bryllup i New York. Det efterfølgende album Music Box og singlerne Dreamlover og Hero blev kæmpe-succeser og toppede alle Billboard hitlisten. Albummet gav hende også sit første engelske #1 single med Without You, som var et kæmpe hit over hele Europa. Derefter var det tid for Mariah at tage på en rigtig turné for at glæde sine fans. Den udsolgte turné, der tog hende til 6 byer i USA, blev optaget til en NBC TV special og en salgsvideo, der også indeholdt interview med Mariah's venner og familie. Turnéen var en stor succes og hjalp albummet til at sælge mere end 23 millioner eksemplarer og er den dag idag hendes mest succesfulde album.

Mariah

Mariah Carey er stor fan af julen og udgav i november 1994 albummet Merry Christmas. Første single All I Want For Christmas Is You er hvert år den næstmest populære julesang (kun overgået af Bing Crosby's "White Christmas"), mens albummet med sin blanding af juleklassikere og nyskrevne julesange er det bedst-sælgende julealbum nogensinde med hele 16 millioner solgte eksemplarer. Efter julealbummet fulgte en ny single Fantasy, som debuterede på toppen af hitlisten. Den helt store succes skyldtes bl.a. et hip hop remix med Wu Tang rapperen Ol' Dirty Bastard produceret af Puff Daddy. Singen var forløberen for Mariah's 6. studiealbum Daydream, som var meget inspireret af hip hop og R&B, dog uden at miste sit poptække. Albummet indeholdt bl.a. singlen One Sweet Day med Boyz II Men, som lå #1 på singlehitlisten i USA i hele 16 uger i træk, hvilket stadig er rekorden. Både albummet og singlen med Boyz II Men var nomineret ved årets Grammy-uddeling, men Mariah måtte til stor overraskelse gå tomhændet hjem.

En ny Mariah

Mariah

Efter en pause på et års tid vendte Mariah tilbage til rampelyset i sommeren 1997 med den R&B-influerede single Honey, som hurtigt blev hendes tolvte #1 hit. Videoen til nummeret var inspireret af James Bond og Mariah, der indtog rollen som en letpåklædt hemmelig agent, blev pludselig anerkendt som en sexbombe. Mariah havde flirtet med soul, hip hop og R&B på tidligere albums, men på albummet Butterfly fik det endnu mere plads end sædvanligt. Hun arbejdede bl.a. sammen med hip hop navne som Missy Elliott, Dru Hill, Bone Thugs-N-Harmony og igen, Sean 'Puffy' Combs. Det meget succesfulde album gav hende også hendes trettende #1 hit, balladen My All. I april 1998 blev Mariah inviteret til at optræde ved VH1's første Divas Live koncert, hvor hun fik muligheden for at synge med hendes store idol, Aretha Franklin, samt Celine Dion, Gloria Estefan og Shania Twain. Den yderst succesfulde koncert satte standarden for de kommende Divas Live koncerter.

Mariah

Senere same år udgav Mariah et album kaldet Ones som en tak til hendes fans. Albummet indeholdt alle hendes #1 singler i USA og fire bonusnumre, bl.a. Sweetheart, produceret af Jermaine Dupri, When You Believe, en duet med Whitney Houston fra animationsfilmen Prince Of Egypt og I Still Believe, en hyldest til hendes mentor Brenda K. Starr. På det seneste var Mariah også blevet interesseret i at spille skuespil og tog undervisning for at kunne spille en håbefuld sangerinde i filmen Glitter, som hun selv havde fået idéen til. Hun var også gået i gang med at skrive sange til filmen, som skulle foregå i 80'erne, men projektet blev udskudt gang på gang, så hun besluttede at udgive de sange hun havde indspillet til filmen. Det blev til albummet Rainbow, og singlerne Heartbreaker og Thank God I Found You blev hendes næste to #1 hits, da de beggede toppede den amerikanske hitliste. Albummet gav også Mariah hendes anden #1 hits i England med Against All Odds, en duet med det irske boyband Westlife.

Nedturen

Mariah

Efter en udsolgt Europa- og USA-turné gik Mariah endelig i gang med at filme Glitter. I løbet af optagelserne begyndte hun at fortælle forskellige journalister om hendes utilfredshed med sit pladeselskab Columbia og deres behandling af Rainbow-albummet. Hendes advokater påbegyndte samtidig forhandlinger med selskabet for at forsøge at frigøre hende fra kontrakten og det lykkedes I april 2001 skrev hun under på en ny kontrakt, der var mere end 600 millioner kroner værd, og den første udgivelse for det nye selskab Virgin ville blive soundtracket til Glitter. Der var store forventninger til både filmen og soundtracket, men presset blev for meget for Mariah der, efter at have optaget endnu en film kaldet Wise Girls, blev indlagt i to uger med stress. Filmpremieren og udgivelsen af soundtracket blev udskudt en måned, men ingen af dem levede de ikke op til forventninger. Dog blev singlen Loverboy den bedst-sælgende single det år. I januar 2002 blev Virgin og Mariah enige om at annullere kontrakten og Virgin betalte Mariah 150 millioner som et plaster på såret.

Mariah

På trods af den seneste tids nedtur startede 2002 godt, idet Wise Girls fik premiere på Sundance Film festivalen til gode anmeldelser. Mariah havde også den ære at få lov at synge den amerikanske national-sang ”Star-Spangled Banner” til Super Bowl finalen. Hun var meget ivrig for at komme i gang med et nyt album og var så småt gået i gang med at skrive og indspille med producerne Jimmy Jam & Terry Lewis og vennen Jermaine Dupri, selvom hun ikke havde underskrevet en ny pladekontrakt endnu. Men der skulle ikke gå lang tid for i maj måned underskrev hun en ny kontrakt med Island Def Jam. Albummet Charmbracelet udkom i december og gik siden hen platin. Udover singlen Through The Rain hittede Mariah stort med singlen I Know What You Want, som hun havde indspillet sammen med Busta Rhymes til hans seneste album. Efterfølgende tog Mariah igen på turné. Den yderst succesfulde 'The Charmbracelet Tour - An Intimate Evening' bragte hende til Europa, USA, Asien og selv Mellemøsten.

Comeback'et

Mariah

Coinciding with the tour, Sony released a long-awaited Remixes album, a double CD of 22 tracks, which featured her most loved club and hip hop remixes. It included the legendary David Morales remix of Dreamlover as well as her collaboration with the late Ol' Dirty Bastard on the remix of Fantasy. While on the road supporting Charmbracelet, Carey spent time writing songs for her next album The Emancipation Of Mimi on which she's worked with A-list producers Jermaine Dupri, The Neptunes, Kanye West, and others. The record dropped in April 2005, debuted at #1 on the Billboard 200 and turned out to be 2005's best-selling album with more than 6 million albums sold in the US alone. The singles It's Like That, We Belong Together, Shake It Off, Get Your Number and Don't Forget About Us were all huge hits and the two ballads of the bunch gave Mariah her 16th and 17th #1 single. In support of the album, Mariah embarked first on a mini-tour of Europe and later an extensive tour of the US and Asia, which lasted all the way into fall 2006.

Mariah

Before the tour, Mariah had signed up to star as an aspriring singer and waitress in the movie Tennessee from producer Lee Daniels and director Aaron Woodley. The movie was shot in early 2007 and Mariah had the honor of writing and performing a new song called "Right To Dream" with Willie Nelson, who has a cameo in the movie. The movie premiered at the Tribeca film festival in April 2008. As soon as filming had ended, Mariah had started work on a new album with various producers, including old friend JD and newcomer The-Dream. The first single from the album "Touch My Body" became Mariah's 18th chart topper making her the artist with the second most #1 hits on the Billboard Hot 100. The new album E=MC2 followed on April 14/15 and debuted at #1 with Mariah's highest one-week sales ever.

Oprejsning

Mariah

Mariah fulgte kort tid efter successen op med albummet Memoirs Of An Imperfect Angel fra september 2009, der dog hellere ikke solgte lige så godt som Emancipation Of Mimi. Nogenlunde samtidig havde Mariah's næste film "Precious" premiere og det skulle vise sig at blive hendes store comeback. Selvom Mariah kun spiller en lille birolle i den Oscar-nominerede film som socialmedarbejderen Mrs. Weiss, gav hendes præstation genlyd i filmkredse. En remix-udgave af Memoirs kaldet "Angels Advocate" var planlagt til at udkomme i marts 2010, men af - dengang - uvisse årsager trak man udgivelsen tilbage. Det skulle senere vise sig at Mariah Carey var blevet gravid med tvillinger og det blev derfor besluttet at hendes tid var bedre brugt på at inspille et nyt julealbum fremfor at promovere remixalbummet.

Biografi af Nanna Clausen
(kreditér venligst www.mariahcarey.dk ved mindre citater, ved større citater eller direkte gengivelse, så kontakt os for tilladelse)

<< Tilbage